Kötött holmik

Legyen bár saját kezűleg készített, vagy bolti áru, kötött dolgokat ajándékozni, és ajándékba kapni, – különösen ezekben a hideg napokban – mindig nagy öröm.

Én annak idején kaptam néhány bögrékre, illetve azok köré gombolható kézvédőt édesanyám egyik barátnőjétől, és bár első olvasatra értelmetlennek tűnhet, be kell valljam, nagyon szeretem őket. Bátran ihatom a forró teát, vagy a bort is anélkül, hogy égetné a kezem, az elkészítése pedig még a kezdőknek is nagyon egyszerű.

A kicsit rutinosabbak sapkát, sálat, kesztyűt és zoknit is készíthetnek, arról azonban, hogy érdemes-e belevágni egy pulóverbe már nem vagyok teljesen meggyőződve, ugyanis árban nem hiszem, hogy kedvezőbben jövünk ki. Anyagi szempontból az ilyeneket csak akkor érdemes magunk, vagy valaki által csinálnunk, hogyha olyan egyedi darabot találtunk ki, melyet korábban egy üzletben sem láttunk. Ugyanakkor, nincs ahhoz fogható, mikor végre elkészül egy-egy darab, ráadásul a szabadidőnket is kitölti.

A pokrócok, és szőnyegek már valamivel nagyobb hozzáértést kívánnak, előbbiek esetén érdemes az egyik felére egy puhább anyagot varrni, egyrészt mert nehezebben bolyhosodik ki, másrészt mert így az érzékenyebb bőrűeket sem irritálja.

És ha már birtokunkban van egy szép darab néhány alapvető szabállyal könnyen elérhetjük, hogy ne csak egy szezon alatt, hanem akár évekig is kiszolgáljon minket:

  • gépi mosás esetén 30°-on mossuk, és igyekezzünk kerülni a centrifugát. Csavarjuk ki kézzel, ezzel ugyanis kevésbé vesszük  igénybe az anyagot, és nem nyúlik ki ideje korán.
  • használjunk védőhuzatot, ez lehet akár egy régi párnahuzat is, hiszen ez az egyszerű praktika is segít megőrizni az anyag alakját.
  • ha igazán puha anyagra vágyunk, érdemes mosás előtt egy kanál ecetet a mosógépbe tenni, ezzel ráadásul azt is megakadályozhatjuk, hogy szöszök ragadjanak hozzá.
  • kézi mosás esetén egy pici hajbalzsamot is önthetünk a vízhez, ettől fényt kap az anyag
  • soha ne szárítsuk vállfára lógatva, napon vagy radiátoron, inkább fektessük a fotelre, vagy a szárítóra, de mindenképpen olyan helyre, ahol bőven van helyünk elteríteni.
  • tárolásnál ügyeljünk rá, hogy kapjon elég levegőt, tehát ne rakjuk nejlon zacskóba, és ne legyen vállfán

Ajándékozáskor törekedjünk arra, hogy egyszínűt válasszunk. Ruhanemű esetén a megajándékozott kedvencét, esetleg szürkét, vagy feketét, és csak nagyon ritka esetben fehéret, mert az egyrészt erősíti a vonalakat, másrészt mindennapi használathoz túl kényes. Sapkát, sálat, és kesztyűt illik szettben választani, ellenkező esetben kellemetlenséget okozhatunk azzal, hogy az egyes darabokat a megajándékozottnak utólag kell beszereznie. Otthoni dísztárgy, tehát paplan, párna stb. esetén is igyekezzünk homogén színek mellett letenni a voksunkat, és előtte érdeklődjünk körbe, hogy valójában szükség van-e arra, amit mi kiválasztottunk, és ha igen, úgy annak a stílusa megegyezik-e a kiválasztott helyiségével.

Viselésénél figyeljünk rá, hogy egyszerre csak egy kötött holmi legyen rajtunk (kivéve persze ha a sapka-sál kombinációról van szó), ellenkező esetben még akkor is egy hóember benyomását kelthetjük, hogyha egyébként hibátlan az alakunk. Kötött zoknit inkább csak otthon viseljünk, persze szélsőséges időjárás esetén azért az utcára is felvehetjük. Miss Loren szerint ehhez az anyaghoz legjobban a bőr illik, legyen az bár kabát, táska, leggings vagy öv, így érdemes azokból is beszerezni egy-egy szebb darabot, vagy ezt a tényt is figyelembe venni, mikor ajándékról döntünk.

Advertisements

1 Comment

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s