Almás pekános karamellás cronut

Mivel nyakunkon a farsangi időszak, így nem árthat, ha idén nem a szokásos fánkunkat sütjük meg, hanem egy amúgy is „trendi” újdonsággal kísérletezünk, a cronuttal!

Miss Loren egyik nagy kedvence ez a fánk, ám elkészíteni igen macerás. Úgy gondoltuk ezért az asszisztensekkel, hogy elfoglalt hölgyek révén a tészta elkészítését megspóroljuk, könnyítünk a recepten, és az ízletes dekorációt fejlesztjük a tökélyre. 🙂

Íme, a recept:

HOZZÁVALÓK 8 DB CRONUTHOZ:

  • 225 g jó minőségű leveles tészta
  • 2 tk vaj
  • 180 g felkockázott savanykásabb alma
  • 60 g barna cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 1 késhegynyi só
  • 50 g tisztított pekándió
  • 1 tk vanília aroma

ALMÁS CIDER KARAMELLSZÓSZ:

  • 500 ml alma cider
  • 40 g vaj
  • 175 g barna cukor
  • 175 ml tejszín
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 1 tk vanília aroma

FEHÉR BEVONAT:

  • 115 g szobahőmérsékletű vaj
  • 55 g szobahőmérsékletű krémsajt
  • 300 g átszitált porcukor
  • 2 tk az almás cideres karamellszószból
  • 1 tk tej

ELKÉSZÍTÉSE (előkészületi és főzési idő 15 perc, teljes elkészítési idő 1 óra 30 perc)

  • Nyújtsuk ki a leveles tésztát kb. 1 cm vastagságúra. Keressünk egy 7,5 cm átmérőjű poharat vagy szaggatót és vágjunk annyi kört, amennyi kifér. Ami megmaradt újra gyúrjuk össze és nyújtsuk ki, így kb. 8 karikát kapunk a végére.
  • Helyezzük a cronutokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, amit előtte kicsit beliszteztünk és a fánkocskák tetejét is szórjuk meg a liszttel. Fedjük le egy konyharuhával őket, majd ezután egy meleg helyiségben hagyjuk 1 órán át pihenni.
  • Amíg a cronutok pihennek, készítsük el a karamell szószt. Tegyük fel az almás cidert egy közepesen mély lábosban főni. Forraljuk úgy 15-20 percig, amíg szirupossá kezd válni. Vegyük lejjebb a hőfokot alatta és tegyük hozzá a barnacukrot, vajat, fahéjat és tejszínt. Forraljuk össze, majd vegyük újra vissza a hőfokot és hagyjuk főni, míg sötét árnyalatú sűrűbb állagot kapunk. Ezután tegyük félre és hagyjuk még inkább kihűlni és sűrűsödni.
  • Készítsük el most a fehér bevonatot is. Keverjük egy kézi mixer segítségével kb. 3 percig a szobahőmérsékletű vajat és krémsajtot hogy, krémes és habos homogén állagot kapjunk. Adjuk hozzá a porcukrot és egy keveset az előbb elkészített karamell szószból és keverjük ismét, míg szép sima habot kapunk, majd a tejet is adjuk hozzá, keverjük el és tegyük a hűtőbe.
  • Végül az almás pekános masszát is összerakjuk. A vajat tegyük egy közepesen mély edénybe és olvasszuk fel benne. Tegyük hozzá az almát, barna cukrot, fahéjat, szerecsendiót és sót és főzzük össze kb. 5 perc alatt, közben kevergessük folyamatosan. Adjuk hozzá a pekándiót és főzzük újabb 5 percig, amíg a pekán megpirul, az alma pedig karamellizálódik. Ezután adjuk hozzá a vanília aromát és még 1 percig főzzük össze. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, de ne teljesen, inkább maradjon langyos.
  • Hevítsünk egy lapos széles edényben bőven olajat (kb 190 fokra). Tegyük az egy órán át pihentetett cronutokat a már közepesen forró olajba. Süssük 30-30 másodpercig mindkét oldalát, míg aranybarna lesz. A kisült fánkokat tegyük itatós papírra és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt elkezdjük díszíteni.
  • Ha kihűltek már biztosan, mindegyik tetejére tegyünk egy jókora kanállal a fehér bevonatból, majd tegyük rá az almás pekános masszából. Végül pedig ne sajnáljuk tőlük a cideres karamellás szószt sem.

Reméljük a receptet olvasva Nektek is megjött a kedvetek, hogy elkészítsétek ezt a gyönyörűséget!

Jó sütést és barátnős időtöltést kívánunk! 🙂

Csók ML

via

Advertisements

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s