Használjuk, de meddig?

Miss Lorennel való kávézásunk alkalmával egy igen érdekes téma vetődött fel, amit fontosnak tartunk Veletek is megosztani. Ti tudjátok, hogy meddig használhatjátok smink termékeiteket biztonságosan anélkül, hogy fertőzésnek legyetek kitéve, illetve azt is, hogy milyen gyakran szükséges tisztítani sminkeszközeiteket ennek érdekében?

best before

Mi utánajártunk, íme, az eredmény;

Elöljáróban megjegyzendő, hogy 2005-ben egységesítették a szabályt, mely szerint egy kozmetikumon, amely 30 hónapnál kevesebb ideig áll el, kötelező feltüntetni egy kis tégelyben látható M = month, vagyis hónap jelzéssel, hogy mennyi a szavatossági ideje felbontás után, száraz, hűvös helyen való tárolás mellett.

szempillaspirál

Kezdjük is a szavatossági sort a szempillaspirállal, melynek élettartama a legrövidebb, mindössze 3-6 hónap. Ennek a terméknek van a legnagyobb esélye a baktériumok továbbítására, irritáció és szemérzékenység kialakítására. Ne használjuk ezért másét, ha egy mód van rá, és nem életünk randija múlik rajta. Ha pedig már 90 napon belül beszáradna, dobjuk ki és ne kezdjük el vízzel vagy mi egyébbel vegyíteni, mert tényleg csak magunknak ártunk vele.

szemceruzaszemöldökszájkontúr

A szemceruza, a szemöldökceruza illetve a szájkontúrceruza 2 évig is eláll, ahhoz azonban, hogy mindig tiszta és baktériumoktól mentes legyen fontos tudni, hogy amikor már tompul, vagy régebben vettük elő, és hegyezzünk rajta egyet, újra tiszta felülettel kapunk és azzal tudunk dolgozni.

szemhéjpúderkrémes szemhéj

A szemhéjfesték esetében két típust különböztetünk meg, a krémes és a púderes állagút. A krémes, 12 hónapig, a púderes 24 hónapig is elállhat, ha az ecseteink tisztán vannak tartva, illetve tiszta ujjbeggyel nyúlunk mindig bele.

rúzsszájfény

A rúzsok és barátaik (chubby) 2 évig őrzik meg szavatosságukat a szájfények csak 1 évig. Nyáron a nagy melegben, ha magunknál tartjuk valamelyiket figyeljünk, hogy naptól védett helyen legyen a táskánk, ugyanis a meleg csökkenti a termékek élettartamát.

púderpirosító

A kőpúderek, púderek, pirosítók 2 évig használhatóak, viszont a krémes verziók csak 1 évig, így figyeljünk rá, hogy tovább ne használjuk, mert mitesszereket, bőrpírt is okozhat.

alapozó

Az alapozók és korrektorok esetében a 12-24 hónap is lehet a szavatossági idő, annak függvényében, hogy folyékony, stift vagy kompakt jellegűek. Ez minden esetben feltüntetésre kerül a csomagoláson. Amikor már a folyékony alapozó beszárad, esetleg szétválnak az összetevők, az jelzés értékű, hogy meg kell válnunk tőle. A pumpás verzió azért is preferált, mert nem érintkezik levegővel, így jobban el is áll.

A sminkecsetek és szivacsok folyamatos tisztán tartása nagyon fontos a fertőzések és irritáció elkerülése érdekében. Az alapozó ecseteket lehetőleg hetente mossuk ki, vagy ha nem sminkelünk minden nap, akkor elég 2 hetente/havonta. Használhatunk babasampont/kímélő sampont, vagy kifejezetten erre a célra gyártott ecset tisztítót, majd langyos vízzel átöblítve hagyjuk megszáradni.

alapozó ecsetszem ecset

A szemhéjpúder és fixáló púder ecseteket elegendő havonta is tisztítani, viszont, ha az ecset szálai kunkorodni vagy hullani kezdenek, akkor itt az ideje, hogy újat vásároljunk.

Reméljük, hogy a kis összefoglalónk után jobban átlátjátok a fürdőszobaszekrényetek rejtelmeit, és amire már nagyon nem emlékeztek, hogy mikor is vásároltátok, azt elengeditek. Itt a tavasz új színekkel, új termékekkel, amit igazán érdekes lehet kipróbálni, legközelebb pedig arról is beszámolunk, hogy melyiket és hogyan érdemes.

Addig is csókoltatunk Benneteket, ML és az Asszisztensek

Advertisements

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s