Erdei gombás risotto

Ismét eljött az ősz, csodás színekben pompáznak a fák és az erdő telis-tele van gombával. Erdei séta vagy futás alkalmával gyakran láthatunk gusztusos és szép gombákat, de ezeket ne szedjétek le. Sohasem lehetünk benne teljesen biztosak melyik mérgező és melyik varázslatos, így jobban járunk, ha a piacon ellenőrzött és bevizsgált erdei gombát veszünk. Miss Lorennel szeretjük a helyi és szezonális ételeket, így most, hogy gomba szezon van a reggeli piacozás alkalmával be is vásároltunk belőle.

A recept igazán egyszerű és nagyszerű. Ami a legjobb benne, hogy viszonylag hamar össze tudjuk dobni, nem igényel nagy előkészületet és még a nem túl tündér konyhatündérek is könnyedén elkészíthetik. Lássuk hát mire lesz szükség négy éhes száj betöméséhez:

  • 40dkg arborio rízs
  • 1,5l hús- vagy zöldség alaplé (nagyobb boltokban beszerezhető, de ha affinitást érzünk magunkban, otthon is elkészíthető)
  • 1dl száraz fehérbor
  • 1 fej édes fehér hagyma
  • 2 szál zeller
  • vaj
  • parmezán sajt
  • olíva olaj
  • két nagy marék erdei gomba (kb. 500g)
  • friss zöldfűszerek (petrezselyem, tárkony, snidling)
  • 1 citrom
  • tengeri só, frissen őrölt fekete bors

A hagymát és a zellert felaprítjuk majd egy kis olíva olajon üvegesre pároljuk, ez kb. 3-4 percet vesz igénybe. Amint ezzel megvagyunk hozzáadjuk a rizst és lepirítjuk egy kicsit. Ezt követően felöntjük a fehérborral, és elkezdjük kevergetni. Ahogy elfő a bor jön a trükk amitől krémes lesz a risotto, mégpedig az, hogy a forró alaplevet merőkanalanként adjuk hozzá.

Ez kicsit macerásnak tűnik, de higgyétek el másképp nem lesz tökéletes a risotto. Tehát fontos, hogy mindig megvárjuk míg beszívja magába a rizs a merőkanálnyi alaplevet, és csak ezt követően jöhet a következő, mindezt addig ismételjük amíg a rizs megpuhul és krémes nem lesz. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadunk egy diónyi vajat és kb 10dkg reszelt parmezánt, majd lefedve hagyjuk amíg a gomba el nem készül.

A megtisztított gombát egy serpenyőben kis vajon vagy oliva olajon megpároljuk, lepirítjuk. Ha kész keverőtálba tesszük, meglocsoljuk egy fél citrom levével, ízlés szerint sóval, frissen őrölt fekete borssal ízesítjük és az apróra vágott zöldfűszerekkel megszórjuk. Aki szereti, az a citrom héjából is reszelhet rá egy kicsit.

A risotto kap egy utolsó kavarást, majd miután tányérra rakjuk, a tetejére halmozzuk a gombát  és az egészet reszelt parmezánnal és egy löttyintés oliva olajjal megbolondítjuk. A maradék fehérbor és jóbarátok társaságában igazi tartalmas és szívet melengető őszi vacsora.

Csókol,

M.L.

Advertisements

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s