Ajándék ajánló #11/1 – Könyvajánló

Szeretünk olvasni, és bár sokak szerint elcsépeltnek tűnhet könyvet ajándékozni karácsonykor, véleményünk szerint ez csak akkor van így, ha valakit a személyiségétől és érdeklődésétől teljesen távol álló művel lepünk meg. Ezt elkerülendő megkértük Miss Loren barátnőjét Esztert, aki köztudottan falja az irodalmi darabokat, hogy segítsen nekünk egy kicsit eligazodni a polcok között.

Ezúttal az ő ajánlóját olvashatjátok.

A fantasy kedvelőinek: Lev Grossmann – A Varázslók

covers_348889

Emlékszünk még mennyire vártuk minden egyes Harry Potter könyv megjelenését, majd jött az utolsó kötet és Roxfort elillant az életünkből? Ez a könyv pontosan annak a generációnak szól, akik „a három jó barát” kalandjain nőttek fel. A könyvkritikusok szerint a Varázslók a felnőttek Harry Potter-e…és milyen igazuk van, mégis nagyban különbözik tőle.
Ez a történet a felnőtté válásról, az állandó megfelelési kényszerről és a második esélyről szól. Főhősünk Quentin egy átlagos modern kori kamasz, aki nem igazán tudja, mit kezdjen az élettel, folyton unatkozik, keresi azt a bizonyos pluszt, amit mindenki más. Egy „véletlen” folytán sikeresen felvételt nyer egy varázsegyetemre, ahol megtanulhatja az alapokat, majd egy napon valami olyat fedeznek fel a barátaival, amiről még csak álmodni se mertek volna.

személyes vélemény: Vegyes. Azt hiszed, hogy minden a terv szerint fog történni, majd jön egy mondat és az megváltoztat mindent, mégis könnyű szeretni a maga komorságával és realista látásmódjával. Kifejezetten azoknak ajánljuk, akik szeretik a fantasy és a modern világ valóságának keverékét.

részlet:
„– Figyu, nem akarom olyasmibe ütni az orrom, ami nem rám tartozik – kezdte Quentin –, de feltételezem, valami titkos mágikus úton ártalmatlanítod ennek a sok ciginek az egészségre gyakorolt káros hatását. Jól sejtem?
– Kedves tőled, hogy kérdezed. Négyhetente feláldozok egy szűz diáklányt a telihold fényénél egy ezüstszikével, amelyet svájci albínók készítettek. Akik szintén szüzek, természetesen”

 

Kamaszoknak: Rick Yancey – Az ötödik hullámaz-otodik-hullam

Semmihez sem hasonlítható, mégis a sztori már-már elcsépeltnek tűnik. Fiatal, a harcművészetekben jártas női főhős és testvére élik idilli mindennapjaikat, majd megjelenik a város felett egy anyahajó aztán minden elsötétül és kezdeték veszik a borzalmak, melyek hullámokban pusztítják el az emberiséget.
De! A szerző már az elején kifigurázza a kliséket, meghökkentő pontossággal és öniróniával írja le a cselekményeket. Cassie aki alig múlt 16 éves és a megszállás után túlélte az első négy hullámot, most szembe kell, hogy nézzen a ténnyel, hogy senkiben sem bízhat, hiszen a földönkívüliek közöttünk járnak. Elhatározza, hogy megkeresi a testvérét és szembenéz az idegenekkel, akik pont úgy néznek ki mint mi. A könyv inkább fiataloknak szól, de bárki számára izgalmas olvasmány lehet.

személyes vélemény: Tökéletes unalmas estékre, hiszen kidolgozott karaktereivel és meglepő fordulataival garantált izgalmat nyújt. A romantikus lelkeket is megnyugtatjuk; szerelmi szál is van a könyvben

részlet:
„Nyíltan megsirattuk elveszett szeretteinket. Titokban megsirattuk okostelefonunkat, a kocsinkat, a mikrohullámú sütőnket és az internetet.”

érdekesség: a könyvből készült film még a télen a mozikba kerül

A thriller szerelmeseinek: Paula Hawkins – A lány a vonaton

2428011_3

A írónő könyve 2015-ben robbant be a sikerlisták élére, és azóta is verhetetlen ebben a műfajban. Egy nap egy lány a vonaton olyan dolgot lát, ami megváltoztatja addigi sivár, egyhangú életét és cselekvésre ösztönzi. A főhős karaktere nagyon összetett, nem az a tipikus szerethető alak. Ahogy megyünk előre a cselekményben, úgy változik a szereplőkről alkotott véleményünk, a feszültség egyre csak fokozódik. Betekintést nyerhetünk három nő mindennapi életébe majd a szálak egyre csak bonyolódnak, a titkok kiderülnek és már nem lehet eldönteni kinek az oldalán állunk.

személyes vélemény: Egy rendkívül jól megtervezett, lélektanilag briliánsan kidolgozott történet, mely magával ragad. Depresszív, bosszantó, idegtépő, félelmetes, de letehetetlen!

részlet:
„Egy olyan kisüveges bort vettem magamnak – csak egyet. Nem kellett volna, de az ebéd anyámmal egy megrögzött absztinens akaraterejét is próbára tenné.”

érdekesség: a könyből készült filmet már forgatják, megjelenése jövőre várható

 

Advertisements

1 Comment

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s