AJÁNDÉK AJÁNLÓ #11/2 – KÖNYVAJÁNLÓ

Folytatjuk korábban megkezdett könyvajánlónkat, melynek első részét itt találjátok, és melyben ezúttal is Eszter volt a segítségünkre.

A romantika kedvelőinek: Kiera Cass – Párválasztó

kiera-cass-a-parvalaszto

Kevésbé ismert disztópia, mellyel egy kicsit a saját oldalunkra is húzunk, mivel ez az egyik kedvenc romantikus regényünk. Főhőse America részt vesz a hagyományos párválasztón, melyen az uralkodó fiának leendő menyasszonyát keresik. Bekerül a 35 kiválasztott lány közé, akik megküzdhetnek a hercegért, ám a férfit mindenki magának akarja, és ezért a legtöbben bármire képesek, miközben a társadalom kasztrendszerben él és szigorú szabályok kötik őket.

személyes vélemény: Fordulatokkal teli, több szálon futó szerelmi történet, mely könnyen magával ragad. Ahogy azt már megszokhattuk ez a antiutópia is több kötetből áll, így felkészülhetünk a több napos elvonulásra, ugyanis letehetetlen és függőséget okoz.

részlet:
„– Én tulajdonképpen tévedésből vagyok itt.
– Tévedésből?
– Igen, valahogy úgy. Szóval, ez egy hosszú történet. És most… most itt vagyok. És nem harcolok. Az a tervem, hogy élvezem az ételt, amíg ki nem rúgnak innen.”

A keleti kultúra: Jung Chang – A Vadhattyúk

 

741431F

Minden nőnek kötelező lenne elolvasni! Átélni 3 generáció sorsát egy olyan országban, ahol a gyengébbik nemet a 20. század elején csak bábuként kezelték, tanulságos élmény. A szerző saját családjának történetét írta meg Kína egy olyan korában, amikor Mao Ce Tung volt uralmon és egy tollvonással semmisített meg felbecsülhetetlen értékű kulturális kincseket.. A mű a nagymama szemszögéből kezdődik, majd a hívő kommunisták generációjához tartozó édesanya történetével folytatódik, végül az író fiatalkorába is betekintést nyerünk, és hogy hogyan változik a kommunizmusba vetett hite. Őszintén mesél a nyomorról és megaláztatásról a kínai szocializmus és a kulturális forradalom idején.

személyes vélemény: Számunkra ez a mű egy teljesen új világfelfogást tárt fel, megdöbbentő Mao hogyan tudott évek alatt egy egész kultúrát lerombolni és saját elvakult nézeteit bármi áron véghezvinni. Olyan világba kalauzol minket, ahol az embereket megfosztották saját akaratuktól és személyiségüktől.

részlet:
„1965. június 26-án tette Mao azt a kijelentést, amely aztán megszabta az oktatás- és egészségügy hivatalos irányvonalát: „Minél több könyvet olvas valaki, annál butább lesz.”

 

A szépirodalom kedvelőinek: Harper Lee – Ne bánsátok a Feketerigót

minta-a-bejegyzés-képhez

Az regény a 30-as évek Amerikájában játszódik, történetét egy kislány elbeszéléséből tudhatjuk meg. Egy napon édesapja elvállalja egy nemi erőszakkal vádolt színes bőrű ember védelmét. Egy olyan kisvárosban, ahol a történet játszódik ez hatalmas felháborodást kelt, a regény egyik legnagyobb érdeme pedig éppen abban van, hogy sikerül erős érzelmi rokonszenvet kiváltania az emberi egyenjogúság megvalósítását célzó eszme mellett. Kemény társadalomkritika, ugyanakkor a gyermeki naivitás szemszögétől szórakoztató.

személyes vélemény: Elgondolkodtató kérdéseket tesz fel, vajon hány hasonló esetnek kellett megtörténnie ahhoz, amíg társadalmunk képes lett leküzdeni a diszkriminációt. Nem egy tipikus éjjel-nappal olvasós könyv. Még ha a nyelvezete könnyű is, többször kellett letennem és elgondolkodnom.

részlet:
„Nem szükséges mindenkivel közölni, amit tudsz, ez nem nőkhöz illő dolog, másodsorban, az emberek nem szívesen viselik el az olyan társaságot, akik többet tudnak náluk”

 

 

Advertisements

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s