SÜTEMÉNY AJÁNLÓ – Ünnepi Pavlova torta

Ugye ti is imádjátok az igényes ünnepi süteményeket, de ahhoz már sokszor nincs kedvetek, hogy valami nagyon extra tortát készítsetek, mivel túl sok időt vesz el és azt inkább másra fordítanátok (- akármire csak nem erre)?

Ez idáig mi is így gondoltuk, aztán a napokban felleltük ezt a csodás ünnepi pavlova torta receptet az ausztrál Stephanie Alexander mestercukrásztól, amit természetesen most meg is osztunk veletek!

82

A torta elkészítése egyszerű, a látványa pedig igazán szemet gyönyörködtető!

Pavlova alap hozzávalók:

  • 4 db szoba hőmérsékletű tojás fehérje
  • egy csipet só
  • 250 g átszitált porcukor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál fehérborecet

Málna szósz hozzávalók:

  • 125 g málna
  • 50 g porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 evőkanál rum vagy pálinka (ez opcionális)

Díszítéshez hozzávalók:

  • 300 ml tejszínhab felverve, vaníliás cukorral ízesítve
  • 1 db gránátalma magjai
  • Málna, cseresznye, meggy, eper – ami éppen van (fagyasztott vagy friss is jó)
  • egy csokor magyal vagy friss mentalevél

Tipp: Ezeket a szabályokat olvasd el és tartsd be a sikeres sütés érdekében!

  1. A tojások legyenek szoba hőmérsékletűek, különben sokkal nehezebb a megfelelő állagot elérni!
  2. A hozzávalókat lassan adagoljátok és pontosan annyit tegyetek bele, amennyit a recept ír!
  3. Amíg a pavlova sül, nem szabad a sütőt nyitogatni!
  4. Ne vegyétek ki a habcsókot a sütőből, amíg teljesen ki nem hűlt!

A jó hír, hogy ha valami mégsem úgy sikerült volna, ahogy kell, akkor a díszítéssel szépen el tudjátok majd fedni a tökéletlenségeket, a vendégek pedig semmit nem fognak észrevenni belőle! Ha pedig készen álltok, fogjunk is neki ennek a szépségnek!

A torta elkészítésének módja:

  1. Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra. Terítsünk be egy nagy sütőlemezt sütőpapírral, tegyünk rá egy nagyobb (kb 22 cm átmérőjű) formát és rajzoljuk körbe ceruzával. Majd keressünk egy kisebbet is (kb 13 cm átmérőjű) és rajzoljuk azt is körbe.
  1. Keverjük ki a tojásfehérjéket egy csipet sóval, keverjük addig, amíg krémes állagot kapjunk. Tegyük bele a cukrot is apránként és keverjük addig, amíg a habcsók stabil és fényes lesz. Szórjuk meg ezután a kukoricakeményítővel, locsoljuk rá a fehérborecetet és keverjük át még egyszer óvatosan. A massza állagának olyan masszívnak kell lennie, hogy félelem nélkül feje tetejére merjük fordítani a tálat, mert úgysem folyhat ki belőle.
  1. Fogjunk egy kanalat és halmozzunk két sorban kis gombócokat a felrajzolt minta alapján a sütőlapra, hogy egy habcsók koszorút kapjunk. Ismételjük meg még egy rétegben ezt a műveletet, majd a kanállal kissé lapítsuk le a massza tetejét.
  1. Tegyük a koszorút 2 órára a 120°C-ra előmelegített sütőbe. Ha lejárt az idő, kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk a habcsókot benn, amíg teljesen ki nem hűlt. Ez nagyon fontos lépés ahhoz, hogy elkerülhető legyen a koszorú habjának törése.
  1. Eközben készítsük el a málnaszószt. A málnát citromlével, porcukorral, kis alkoholos itallal turmixoljuk amíg egy homogén állagot nem kapunk. Tegyük hidegre, amíg el nem kezdjük a díszítést.
  1. Ha kihűlt a koszorúnk, tegyük át egy szép üveg-, vagy fehér színű tálcára, halmozzuk rá a felvert tejszínhabot, csurgassuk rá a málnaszószt. Dekoráljuk kedvünkre gránátalma maggal és a többi piros gyümölccsel, majd tűzzünk bele néhány magyal- vagy mentalevelet.

Fogyasztás előtt tároljuk hűtőben. Tálaláskor készüljünk fel a bókokra és arra is, hogy nagyon gyorsan elfogy!

Jó készülődést! 🙂

ML

Advertisements

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s