Egyszerű és nagyszerű zöld curry

A következő receptet sietős estékre ajánljuk, fél óra alatt össze lehet rántani, nem igényel nagy konyhai tudást és még finom is. Lássuk hát hogyan kell.

Először is, ha nagyon háziasak lennénk és ráérnénk, akkor házi curry pasztát készítenénk, azonban valljuk be, a rohanós hétköznapokon senkinek nincs erre ideje, és végtére is gyors vacsoráról beszélünk, így a jó öreg trükkhöz folyamodván bolti curry pasztát használunk. Ezt ázsiai boltokban biztosan, de újabban egyre több szupermarketben is be tudjátok szerezni.

Ahhoz, hogy flottul menjen a dolog és hamar vacsorához jussunk, a legfontosabb az előkészület. Ha minden a kezünk alatt van sokkal gördülékenyebben megy majd a főzés, így ne sajnáljátok az időt az előkészületekre.

Nézzük a hozzávalókat 2 személyre:

  • 2 evőkanál zöld curry paszta
  • két evőkanál kókusz zsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db kaffir lime levél (ezt is ázsiai vagy bio boltban találjátok, legjobb, ha friss, de  a szárított változat is megteszi)
  • 1 szép piros chili (magozás után alapos kézmosás ajánlott!)
  • egy 2-3 cm-es gyömbér darab, attól függően ki mennyire szereti
  • 250 g csirkemell
  • 3 dl konzerv kókusztej
  • 250 g ceruzabab
  • 2 marék mirelit borsó
  • 2 evőkanál halszósz
  • sok sok lime (na jó, csak 2 db)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 szál újhagyma
  • egy csokor friss koriander levél
  • illatos basmati rizs (Uncle Ben’s vagy más előfőzött változat)
  • opcionálisan  főtt, tisztított garnélarák

Előkészületek (10 perc):

Először is vedd elő a vágódeszkád és a legjobb késed, a fokhagymanyomót, fakanalat, készítsd elő a lábost a rizsnek és a currynek, egy tálat a fűszereknek és egyet a húsnak.

A fokhagyma pucolással nem kell pepecselni, tedd be szőröstül bőröstül a fokhagyma nyomóba és préseld át rajta. Ugyan ezt a friss gyömbérrel is megteheted, azonban ha már kicsit régebbi darabról van szó, egy kiskanál segítségével könnyedén pucold meg és úgy nyomd át, ezzel a trükkel megspórolod a szeletelést.

Aprítsd fel a chilit. Én úgy szoktam, hogy félbe vágom, folyó víz alatt kimosom belőle a magokat és késsel kivágom az erét, persze aki bírja a csípőset, annak nem kell, én viszont szeretem, ha nem a chili tüzessége dominál ebben az amúgy is karakteres ételben, hanem csak diszkréten sejteti magát.

Mosd meg a babot, vágd le mindkét végét és tedd félre. Falat méretű kockákra vágd fel a csirke húst, facsard ki az egyik lime levét, aprítsd fel az újhagymát és a koriandert. Ez utóbbi kettőt tedd félre a tálaláshoz.

Mikor minden hozzávalót előkészítettél indulhat a főzőcske.

Először is tedd fel a rizshez a vizet forrni. Ezután vedd elő a magasabb falú serpenyődet a curryhez, de lehet egy kisebb lábos is, ami éppen kéznél van. Kókuszolajon futtasd meg a fokhagymát, gyömbért, chilit. Add hozzá a curry pasztát és a kaffir lime leveleket, jól forgasd össze és pirítsd 1-2 percig, közben keverd, nehogy odaégjen!

Mikor a mesés fűszerek illata betölti a konyhát, add hozzá a csirkét, kevergesd, hogy átjárja a húst az ízkavalkád mindaddig, amíg a húskockáid színt nem kapnak (5-6 perc). Ekkor öntsd fel a kókusztejjel és alacsony lángon rotyogtasd. Mikor már itt tartasz, tutira felforrt a rizshez feltett víz is. Tedd bele a rizst, fedd le és hagyd, hogy Ben nagybácsi végezze dolgát.

Ezután térj vissza a curryhez. Keverd meg, ízesítsd a halszósszal, cukorral és az egyik lime levével, majd dobd bele a zöldborsót és a babot is. Fedd le és hagyd pár percig alacsony lángon gyöngyözni. Mire a rizs megfő a curryd is elkészül. Ha szereted a tengeri herkentyűket, és van otthon tisztított, főtt garnélád, 4-5 darab fejenként, akkor az utolsó 2 percben azt is add a curryhez.

Tálaláskor halmozd a rizsre a curryt, szórd meg friss korianderrel és karikázott újhagymával, kínálj hozzá egy szelet lime-ot.

El is készült a gyors és könnyű vacsora, mely isteni eledel a rohanós hétköznapokra. A recept persze nem szentírás, nyugodtan használjátok fantáziátok zöldség fronton!

Csók,

M.L.

Advertisements

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s