Hajzsírosodás – mit tehetünk ellene?

Ez a téma valljuk be, sokunkat foglalkoztatott már, olvastunk is utána, de csak-csak visszatértünk egy-egy csalódás után a megszokott rutinunkhoz, mikor az ígért tuti módszer mégsem jött be, és azóta is egy-két naponta mossuk hajunkat, télen-nyáron.

Személy szerint én is már sok-sok ötletet, tippet kaptam, számos tuti és drága sampont, praktikát próbáltam.

Például: “Ne moss hajat, majd kitisztul… (akinek ilyen gondja van, az tudja, hogy megőrül, ha 2 napig nem mossa meg) ” “Használj száraz sampont az nagyon tuti… (aztán egyszer csak már naponta mosol hajat)” “Van egy szuper kénes samponom… (festett hajra érdekes lehet)” “Van egy nagyon jó zsírosodásra való sampon, csak 10 ezer… (így jól ki is szárad az ember haja, most legalább a töve zsíros, a vége száraz)”

3

Ezek után arra az elhatározásra jutottam, hogy ez így akkor se mehet tovább, még egy jó tipp és tényleg falnak megyek, ezért muszáj lesz mélyebben a témába ásnom magam.

A hajas fejbőr zsírosodása

Alap esetben az egészséges fejbőr rugalmas, hidratált, felszíne halvány rózsaszín, nem hámlik, a hajzat fényes, a szálak felszíne sima. Ha belegondoltok, kiskorotokban tuti nem volt ilyen gondotok, a pubertás kortól viszont annál inkább kialakulhatott már.

Ami ezt előidézi, az a túlzott faggyú termelődése, ami ilyenkor körülveszi a hajhagymákat és nem engedi lélegezni a fejbőrt, így alatta gyakorlatilag egy zsírburok képződik és a haj nem képes a tápanyagokat felvenni, ami idővel hajhulláshoz is vezethet, mert úgymond elhalnak a hajhagymából növekvő hajszálak.

1

A fejbőrtől úgy 3-4 cm-re ilyenkor a hajszálak olajos tapintásúvá válnak már a hajmosást követő 1-2 napban , a haj így lelapul és kezelhetetlenné válik, nem beszélve arról, hogy a kellemetlen szagát is érezhetjük. Tudtátok, hogy ez a probléma 10-ből 6 embert érint valamilyen formában?

Nem akarok túl tudományosra váltani, de fontos tudnunk, hogy mikor vagy mitől alakulhatott ki nálunk ez a probléma, mert abból kell kiindulnunk, hogy ez nem mindig volt így, és nem szabad – ha egy mód van rá – megalkudnunk a helyzettel, ha nem szeretnénk hajunk tömegét lassan, de biztosan elveszíteni. Már sajnos 10 év alatt is látványos csökkenés mehet végbe.

A túlzott faggyútermelődés fő kiváltó okai:

  • hormonális változás (fiatalkori, szülés előtti-utáni, menopauza)
  • idegrendszer feszült állapota (trauma, stressz, egy negatív töréspont az életünkben)
  • betegségek következménye
  • örökletes hajlam
  • helytelen táplálkozás

Mit teszünk alapesetben és ez miért nem jó?

Ha zsíros a haj, akkor megmossuk, mert zavar, ha egyre gyakrabban zsírosodik, akkor egyre gyakrabban tesszük. Ezzel azonban csak szárítjuk a hajat a sok vegyszerrel és közben a fejbőr védőrétegét is eltávolítjuk, így gyakorlatilag sérül az epidermisz, ami védtelenné teszi a hajas fejbőrünket.

4

Sokszor ilyenkor viszket is a fejbőrünk, ki is pirosodik, jelezve hogy baj van, ilyenkor mi megvakarjuk természetesen, ezzel sérülést okozva ismét a felső rétegben. Ha pedig jól megnézzük ez nem is csak zsír, hanem a zsíros fejbőr maradványa, sok apró sárgás pikkely, ami a körmünk alá szorul.

Itt jutunk el oda, hogy rájövünk, nekünk nem is “csak” zsíros a hajunk hanem korpás is, ezt gyakorlatilag zsíros korpának nevezzük (sebborrhoeas dermatitis). Így amit eddig tettünk, hogy zsíros hajra kerestünk megoldást, kb hasztalan volt, mert “félrekezeltük” magunkat.

Mit tehetünk, hogy végre megszabaduljunk a kínoktól?

Javaslom, hogy ha ezek a tünetek fennállnak, illetve magadra ismertél és hasonló gondokkal küzdesz, akkor ne feltétlenül rohanj a patikába mindjárt Eucerin, Vichy, és egyéb hangzatos márkák termékeit zsíros korpára megvásárolni (nem minősítve ezzel a márkákat), mert ugye emlékszel, hogy múltkor se jött be annyira a zsíros hajra?

2

Ajánlatos első körben mindenképpen egy szakember segítségét kérni , hiszen már számtalan herbáriában lehet ingyenes hajvizsgálatra bejelentkezni, ahol képzett dermatológus végzi a vizsgálatot egy mikroszkóp segítségével, ő pedig pontosan meg is tudja mondani, mi a diagnózis.

Mivel az ilyen hajgyógyász általában nem erős vegyszereket, hanem természetesebb alternatívákat javasol, érdeklődik munkavégzésünk és étkezési szokásaink iránt is, így talán egy olyan “gyógyító csomagot” tud összeállítani és mellé egészségesebb életmódhoz is tanácsot adni, amivel végre tényleg ki tudod kúrálni magadat és megoldja a problémádat. Gondolj csak bele, milyen jó lesz heti egyszer hajat mosni minden rossz érzés nélkül, mert még addig is vállalhatóan nézel ki.

Remélem a cikk  benneteket is bátorít arra, hogy ne adjátok fel, próbáljatok meg a saját hajatok volumene és egészsége érdekében szakértőhöz fordulni, és természetesen osszátok meg velünk tapasztalataitokat!

7

Én nagyon bízom benne, hogy hamarosan egy “ilyen volt és ilyen lett” lelkes visszacsatoló cikkel tudok kedveskedni nektek!

Addig is fel a fejjel,

Csókol M.L.

Advertisements

1 Comment

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s