Ázsiai ihletésű kacsamell saláta

A mai gasztro rovatunkban egy ázsiai ihletésű, meleg kevert saláta receptet osztunk meg veletek. Az étel elkészítése több lépésből áll, azonban ne ijedjetek meg tőle, a konyhában kevésbé jártasak is meg tudják csinálni. Viszonylag gyors, ízvilágában izgalmas, tartalmas vacsora lesz belőle. Nézzük hát, mi kell hozzá két főre:

Hozzávalók a szilva szószhoz:

  • fél kg japán szilva
  • 2 cm-es gyömbér
  • egy duci gerezd fokhagyma
  • egy piros chili paprika
  • 4 evőkanál szója szósz
  • fél evőkanál halszósz
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • egy éles kés, vágódeszka
  • fokhagyma nyomó
  • kisebb lábas fedővel

 

Elkészítés: A szilvát magozd ki és vágd apró darabokra, a gyömbért és a fokhagymát a fokhagymanyomó segítségével zúzd át. A chili paprikát vágd félbe és folyó víz alatt mosd ki belőle a magokat, majd aprítsd fel. (jobb, ha gumikesztyűben teszed mindezt, és vigyázz ne nyúlj a szemedbe chilis kézzel!) Egy kisebb lábasba dobd be az összes hozzávalót és alacsony lángon kezd el főzni. Néha keverd meg, majd hagyd hadd rotyogjon, amíg egészen lekvár állagú nem lesz. Mikor kész, vedd le a tűzről és hagyd hűlni kicsit.

Hozzávalók a quinoához:

  • egy bögre quinoa
  • 2 és fél bögre zöldség alaplé
  • szűrő
  • kisebb lábas fedővel

Elkészítés: Míg a szilva szósz fő, mérd ki a quinoát és egy szűrőben folyó víz alatt alaposan mosd át. Erre azért van szükség, mert a héját szaponin borítja, ami ugyan nem mérgező, de rendkívül keserű, általában szappanfőzéshez használják. Tehát alaposan mossuk meg a magokat folyó víz alatt egy szűrő segítségével. Ez után tegyük lábosba, öntsük fel két és félszer annyi zöldség alaplével, mint amennyi a quiona, forraljuk fel, majd fedjük le és takarék lángon főzzük 15 percig. Akkor kész, amikor a magok két-háromszorosukra nőnek és kifehérednek. Egy villával lazítsd fel.

 

Kacsamell:

  • két szép kacsamell
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • tapadás mentes serpenyő
  • alufólia

 

Elkészítés: míg a szilva szósz rotyog és a quinoa fő, alaposan mosd le a kacsamelleket és egy papírtörlővel töröld szárazra. A bőrös oldalát egy éles késsel irdald be, de vigyázz a húsba nem vágj bele. (aki nem tudná, mi az irdalás az itt elolvashatja hogyan is kell). Sózd, borsozd, majd egy teflon serpenyőben magas hőmérsékleten, a bőrös oldalával lefelé kezdd el sütni. Oldalanként 4-5 percet számolj, majd mikor már szép kérget kapott és tetszetősen megpirult akkor alufóliába csomagolva hagyd kb 10 percet pihenni.

Mire megsül a kacsa elkészül a szilva szósz és a quinoa megfő. Egy nagy lapos tálra terítsd ki a quinoát, szórj rá olasz saláta keveréket (bébi spenót, rukkola, lollo saláta stb. van benne), locsold meg egy kis olíva olajjal. A kacsamellet szeleteld fel és halmozd a saláta tetejére, kanalazd rá a szilva szószt, végül szórd meg apróra vágott újhagymával. Kész is a tartalmas, izgalmas meleg saláta.

DSC_0521

Csókol,

M.L.

Advertisements

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s