Múzsák, akik inspirálnak minket

A múzsák a görög mitológiában a mítoszok megtestesítői, a költészet, a zene, a tánc, és a különböző tudományok istennői. Mint némi kreatív vénával rendelkező egyéneknek nekünk, Miss Loren asszisztenseknek is vannak múzsáink, akik megihletnek minket, és akik sok téren példaképként szolgálnak számunkra.

Csilla múzsája Grace Kelly – az időtlen elegancia hercegnője

Grace Kelly2

Miért Ő a kedvenc?

Van egy mondás, mely szerint a férfiak legszívesebben Marilyn Monroe-val töltenének el egy éjszakát, de Grace Kelly-t vennék feleségül. Rideg báj és intenzív érzékiség egyvelege árad belőle, és ez titokzatossá teszi. Személyisége mellett minimalista sikket képviselő stílusa is megragadott. Kedvenc darabjai a kerek lencsés napszemüvegek, gyöngysorok, kasmír sálak (természetesen a Hermés-től), lapos mokaszinok a Guccitól, kalapok, és a mesés pasztellszínű kosztümök.

Mi volt számodra a legemlékezetesebb alakítása?

Számomra a “Fogjunk tolvajt!” című Hitchcock filmben volt a legemlékezetesebb, mégpedig az a bizonyos kék ruhája miatt, ami már-már görög istennőre emlékeztető volt, egyszerűen mesésen festett rajta. Igazi hercegnő volt, olyan, amelyről minden kislány álmodik!

blue dress

Szerinted mit tanított az utókornak? Mi az Ő öröksége?

Azt vallotta, hogy amit egy nő eltervez, azt el is tudja érni. Azt hirdette, hogy “légy önmagad”! Sminkelési szokásainkat is alapvetően változtatta meg, hiszen kevesen tudják róla, de a kontúrozást, és a bronzosító használatát Ő népszerűsítette először.

Hédi múzsája Frida Kahlo de Rivera – a szenvedély és a szenvedés asszonya

MTE4MDAzNDEwNTgwNTA2MTI2

Miért Ő a kedvenc?

Azért, mert annak ellenére, hogy tragédiák sora árnyékolta be az életét, mert önmaga lenni, konvencióktól mentes, viharos szerelemmel teli életet élt. Méltósággal és őszinteséggel viselte  szenvedéseit, felfedve ezzel a női lét teljességét, sebezhetőségét. Tervei véghezvitelében semmilyen körülmény nem akadályozta meg, rendkívül erős és határozott volt élete végéig.

Mi volt számodra a legemlékezetesebb műve?

A legtöbb festményét szeretem, mégis a kedvencem A két Frida című képe, mely a válása után készült. Két teljesen különböző asszonyt ábrázol, mégis egy ütőér köti őket össze. Ez az azték mitológiából is hozott dualitás, az örök harc több művén vissza köszön.

MTIwNjA4NjMzODYyNDU2ODQ0

Szerinted mit tanított az utókornak? Mi az Ő öröksége?

Harcos feminista volt, aki arra bátorította a nőket, hogy merjenek önmaguk lenni, merjenek kiállni magukért és vállalják önmagukat.  Ő volt az aki először merte kendőzetlenül ábrázolni a női létet, a női testet és szexualitást minden szépségével és árnyoldalával együtt.

Ivett múzsája Annie Leibovitz – a portréfotózás megreformálója

Annie Leibovitz

Miért Ő a kedvenc?

Először is azért, mert gyönyörűek és nagyon kifejezőek a képei, illetve számomra példaértékű, hogy egy nő a tehetségével és határozottságával egy ilyen telített és ingoványos területen, mint pl. a fotográfia ekkora sikereket érjen el. Ezenkívül hihetetlen sikerei ellenére is megmaradt szakmája iránti szenvedélye és alázata.

Mi volt számodra a legemlékezetesebb műve?

Leghíresebb művei a John Lenon és Yoko Ono összefonódását ábrázoló kép, Demi Moore terhes portréja, valamint Whoopi Goldberg tejben fürdőző képe, de nekem a kedvencem a Disney Álom portré sorozata, melyben hírességekkel jelenítette meg népszerű mesék jeleneteit, valamint Cate Blanchett-ről készített portréi azért, mert szerintem Ő az egyik legcsodásabb színésznő jelenleg, és a képek ezt intenzíven tükrözik is.

Cate Blanchett by Annie

Szerinted mit tanított az utókornak? Mi az Ő öröksége?

Bár Annie szerencsére még ma is aktív, szerintem már most kimondhatjuk, hogy maradandót alkotott. Egyedi látásmódjával és technikáival alapjaiban változtatta meg a portré fotózásról alkotott addigi elképzeléseket, méltán híres képeivel pedig örök értékeket teremtett.

Kinga múzsája Nina Simone – a sokszínű alt

Nina Simone3

Miért Ő a kedvenc?

Természetesen az egyedi és utánozhatatlan hangja miatt, és itt nem csak a dalaira gondolok, hanem arra, ahogy fel mert szólalni a politikával szemben is, az emberi és polgári jogokat képciselve. Ráadásul művészetét és a társadalomnak szánt mondanivalóját vegyíteni tudta, ugyanis fontos üzeneteket szőtt bele dalaiba.

Mi volt számodra a legemlékezetesebb alakítása?

Gyakorlatilag az összes színpadi fellépése. Az, ahogy a csípőjével és a közönségével játszott, az egyszerűen utánozhatatlan. Kedvenc számaim Tőle a “Here comes the sun” és a “Just in time”. Ezek a dallamok mindig megnyugtatnak, és egy nehéz nap után igazi felüdülést nyújtanak.

Nina Simone2

Szerinted mit tanított az utókornak? Mi az Ő öröksége?

Küldetésének tartotta, hogy az emberekből igazi, mély érzelmeket váltson ki. Azt hirdette, hogy fontos küzdenünk a nézeteinkért, hogy elfogadónak kell lennünk, és -ami szerintem a legfontosabb-: hogy minden nő szép!

És aki nem maradhat ki ebből a felsorolásból…

Közös kedvenc múzsánk az örök és csodálatos Sophia Loren, aki ennek a blognak a létrejöttét erőteljesen inspirálta utánozhatatlan stílusával, művészetével, és életművével. Évekkel ezelőtt, mikor ez a blog még csak az elképzelés szintjén létezett, egyikünk egy beszélgetés során állapította meg: “Ennyi idősen úgy szeretnék kinézni, mint Sophia Loren… Kivéve a szemüvegét…”. Ebből aztán egy évvel később megszületett blogunk neve: Miss Loren. Bizony, az ember sosem tudhatja előre, hogy miből (vagy ki által) nyer ihletet!

Sophia Loren

54bc1ecc49e41_-_hbz-sophia-loren-17-1960-480017065

 Csókol,

M.L.

Advertisements

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s