Idősek és stílusikonok

A stílus kortalan, avagy nem csak a húszéveseké a világ!

Ha nyolcvan-, kilencven éves nénikre gondolok, akkor nekem például a nagymamáim jutnak eszembe, akik kedves idős hölgyek, sütnek-főznek, várják az unokákat, és egy lila tollboának már csak a gondolatától is valószínűleg minimum sokkot kapnának.

Nos, Iris Apfelről és Carmen Dell’Oreficeről mindez nem mondható el. Őrületes ruhaköltemények és ékszerek, merész sminkek és egyedülálló stílus jellemzi ezt a két hölgyet. A divatvilág és a New York-i társasági élet elismert és meghatározó személyiségei, és mindemellett lenyűgöző életpályája áll mögöttük.

Iris Apfel

iris-apfel-portre-2

Iris Apfel 1921-ben született New Yorkban Amerikai édesapja, és orosz születésű édesanyja egyetlen gyermekeként. Édesapja vállalkozásában üvegekkel és tükrökkel foglalkozott, édesanyjának pedig egy ruhabutikja volt. Iris művészettörténetet és művészetet tanult az egyetemen, majd belsőépítészként és lakberendezőként dolgozott egy neves magazinnál. 1948-ban férjhez ment Carl Apfelhez, és pár éven belül közösen megalapították textilgyárukat, melyet nyugdíjba menetelükig sikeresen vezettek. Többek között az ő vállalkozásuk végezte a Fehér Ház több felújítási projektjét is.

iris-apfel-otthona
Iris Apfel Manhattan-i otthonában
iris-apfel-es-ferje
Férjével, aki 2015-ben hunyt el

2005-ben a Metropolitan múzeum a törzsgyökeres New York-i Iris munkássága és egyedi stílusa előtt tisztelegve kiállítást szervezett “Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel” (Ritka madár: A tiszteletlen Iris Apfel) címmel, ami után a közélet és a divatszakma figyelme még inkább felé irányult. Több híres magazinban (Vogue, New York Times) is szerepelt, és a legnívósabb divatbemutatók állandó vendége lett.

Desigual - Front Row - Spring 2016 New York Fashion Week: The Shows

Bár már rég békés nyugdíjas éveit élhetné, Iris a mai napig aktív: stílus és divat témákban tart előadásokat a Texasi egyetemen, valamint saját projektjeit menedzseli. Kiadta már egyedi tervezésű táska kollekcióját, több kozmetikai céggel közös kampányt folytatott, és reklámokban is szerepel.

Carmen Dell’Orefice

carmen-dellorefice-portre1

Carmen Dell’Orefice 1931-ben született New York-ban. Szülei mindketten bevándorlók voltak, édesapja olasz származású hegedűművész, édesanyja pedig magyar balerina. Carmen maga is balerinának készült, de aztán végül a modellkedésnél kötött ki. 13 évesen fedezte fel a buszon Herman Landschoff fotós felesége. 15 évesen írta alá első modell szerződését, és ugyanebben az évben szerepelt először a Vogue címlapján.

carmen-dellorefice-vogue
Carmen Dell’Orefice első Vogue címlapja

Családja nagyon szerény körülmények között élt, emiatt a modellkedés mellett varrónőként is dolgozott édesanyjával. Közben egyre inkább felfelé ívelt karrierje. A 40-es évektől a korszak leghíresebb fotósaival dolgozott együtt, majd később Salvador Dali múzsájává vált, és leszerződött a Ford Modellügynökséggel. 27 évesen visszavonult, majd a harmadik válását követően, részben anyagi megfontolásból 47 évesen újra belekezdett a modellkedésbe, és jóformán ott folytatta, ahol 20 évvel korábban abbahagyta.

carmen-dellorefice-rolex-kampany
2009-es Rolex kampány
carmen-dell-orefice-new-you-2015-photoshoot01
New You magazin címlap 2015

2011-ben a University of the Arts London díszdoktorává választotta Carment a divatszakma iránti elhivatottságának elismeréseként, és szponzorálta az életéről és munkásságáról szóló kiállítást is. Napjainkban Ő az egyik legidősebb aktív modell, és szépsége mit sem fakult az évek múlásával!

Hogy mit taníthatnak nekünk ezek a hölgyek? Szerintem leginkább azt, hogy mindegy mit mond a világ, mi csak legyünk azok, akik vagyunk, és csináljuk a dolgokat a magunk módján!

M.L.

Advertisements

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s