Rettegett vizsgaidőszak

A május nem csak a jó időt hozza magával, de sokunknak a rettegett vizsgaidőszakot is. Bár én már másodjára és levelezőn élem át ezt az időszakot, mégis kristálytisztán él bennem, hogy nappali hallgatóként milyen stresszes volt a május-június. Mikor a többiek már rég valamelyik tavunk partján napoztak és lógatták a lábukat, én még mindig a könyvtárban voltam. Persze lehet olyan közhelyekkel jönni, hogy időben neki kell állni tanulni, be kell járni órára és akkor a felkészült hallgatót nem érheti meglepetés, de nagyon jól tudja mindenki, hogy az élet gyakran közbeszól.

Most megosztok Veletek pár trükköt, ami nekem bejött, remélem találtok közte olyat, amit ti is hasznosítani tudtok majd.
Nézzük hát, hogyan éljük túl ezt a pár hetet.

 • Ami a legfontosabb, az az, hogy találj magadnak egy olyan helyet, ahol a legjobban tudsz tanulni, koncentrálni. Ez lehet otthon, a könyvtárban, egy parkban, esetleg egy kis helyi kávézóban. A lényeg az, hogy számodra kellemes környezetben állj neki.
 • Amikor megtalálod a legoptimálisabb helyet, akkor rakj rendet magad körül. Egy kuplerájos íróasztalnál nem szívesen tanul az ember.
 • Állítsd össze a vizsgarended és készíts egy tervet. Reális célokat tűzz ki magad elé, és próbáld tartani magad hozzá.
 • Ne a vizsgaidőszakban kezd el diétázni. A tested amúgy is rengeteg stressz éri, nem kell még, hogy ezzel is sokkold a szervezeted. Ehelyett próbálj meg tápláló, egészséges ételeket enni. Nagyon jó hatással van az agyra a lazac, kesudió, áfonya például. Gondolom mondanom sem kell, hogy az energiatal – kávé – csoki kombó nem vezet sok eredményre. Persze, egy egy kocka bele fér 😉
 • Ha már a kávénál tartunk, jó alternatíva lehet a tea is. A víz pedig elengedhetetlen, úgy, mint a friss levegő. Legyen mindig melletted egy üveg víz, így óránként, amikor egy pár perces szünetet tartasz, ihatsz is. A rendszeres szellőztetés is csodákra képes, mikor már nagyon elfáradtál.
 • Ne hagyd ki az edzést. A rendszeres testmozgás nem csak a szerevezetednek, de a mentális állapotodnak is jót tesz. Ha másra nincs is energiád, de egy fél órás séta biztosan bele fér. Államvizsgaidőszakban engem például kifejezetten az esti TRX és CrossFit edzése tartottak életben.
 • Tanulás közben tarts legalább fél órás ebédszünetet, amikor nem gondolsz a tanulásra. Ebben a fél-egy órában tudsz pihenni és a délutáni fejezetnek könnyebben és frissebben állsz neki.

 • Próbáld meg minden nap ugyanazt a rutint csinálni. Kelj fel azonos időben, állj neki a tanulásnak azonos időben és fejezd is be azt azonos időben. Tapasztald ki magadon, melyik az a napszak, amikor a legjobban fog az agyad. Van aki a hajnali órákban van a toppon, én éjszaka, amikor már megnyugodott minden akkor szerettem tanulni.H
 • a úgy érzed már egyáltalán nem bíród tovább, tarts egy 20 perces power alvást. Csodákat tesz.
 • A legfontosabb az attitűdöd, hidd el, hogy csak magadnak tanulsz, senki másnak. A megszerzett tudást senki nem veheti el Tőled, és ha ezt 18 évesen még nem is biztos, hogy átlátja az ember, kicsit később, a pályaválasztásnál megköszöni majd magának. Ennek tudatában megéri ezt a pár előttünk álló hetet meghúzni, és a tőlünk telhető legjobbat bele adni.
 • Jutalmazd meg magad. Akár egy siekres vizsga, vagy egy nehezebb anyagrész elsajátítása után találkozz kicsit a barátaiddal, menj el moziba, vagy vegyél magadnak valami szépet.
 • Aludj legalább 7-8 órát, persze ezt a véghajrában már nehéz kivitelezni, de gondolj arra, hogy az elmédnek is szüksége van elegendő pihenésre, és különben is a legenda úgy szól, hogy alvás közben tisztul le a megtanult anyag az emerben.
 • Csak, ha nagyon nagyon muszáj akkor csinálj “all-nighter”-t, azaz, hogy úgy mész vizsgázni, hogy előtte éjjel nem alszol. Velem is előfordult, hogy kicsúsztam az időből és nem volt más választásom, de ha lehet, akkor a vizsga előtti éjszaka feküldj le időben, hogy frissen és kipihenten menj a vizsgára.

+1 Ha szóbeli vizsgára mész, akkor feletjsd el a zsíros hajat és rongyos ruhákat. Tisztelt meg az oktatót és magadat is annyival, hogy frissen mosott hajjal, konszolidált sminkben és csinosan mész vizsgázni. Hidd el rengeteget számít. Bízz magadban és mindig mosolyogj. Menni fog!

 

Sikeres vizsgákat minden kedves sorstársnak.

Hédi

Advertisements

Neked mi a véleményed? Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s